Catégorie

Soja

Le soja provient de la fève de soja, une légumineuse qui est largement utilisée comme base pour les substituts de viande. Cette catégorie comprend donc nos produits à base de soja tels que le tofu.

Valider tout soja

Sous-catégories

Tout Soja

5 produits trouvés dans Soja
€2 35
€3 25
€2 35
€2 35

Tofu

De populariteit van vegetarische en veganistische voeding heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Mede ingegeven door een steeds grotere bewustwording van de vlees- en visconsumptie en de impact die dat heeft op dier en milieu, stappen steeds meer mensen over op een vegetarische of zelfs veganistische levenswijze. Deze groeiende populariteit zorgt er natuurlijk ook voor dat er een steeds grotere vraag naar vleesvervangers zoals tofu is! Maar waar is tofu nou eigenlijk van gemaakt? En wat kun je daar dan allemaal mee? Best wel veel! Lees maar verder.

Wat is tofu?

Tofu of ook wel tahoe genoemd in Indonesië wordt gemaakt van sojabonen en is daarmee een prima plantaardig eiwit substituut voor vlees of vis in je dagelijkse maaltijden. Maar hoe maken ze nou van een sojaboon de zo bekende blok stevige tofu? Het eerste proces wat daarvoor plaatsvindt is dat de sojabonen een lange tijd geweekt worden en vermalen worden tot een soort pasta. Vervolgens wordt er water toegevoegd en wordt dit verder vermengd totdat er een soort sojabrij overblijft. Deze brij wordt vervolgens een half uurtje gekookt en erna door een kaasdoek gehaald. De sojamelk die uit dit proces overblijft, wordt vervolgens samen met een bindmiddel vermengd en verwarmd totdat het gaat stremmen. Dit proces heeft overigens ook de naam van tofu bepaald. To = boon, fu = stremmen. Gestremde bonen dus! Uiteindelijk zal het stremsel een witte massa worden, die wederom in een kaasdoek wordt geschept, waarna zoveel mogelijk vocht uit de massa wordt geknepen. De hoeveelheid vocht die overblijft in de tofu, bepaald uiteindelijk welke soort tofu het wordt. Silken tofu is zachter en bevat nog relatief veel vocht, extra firm tofu bevat nauwelijks nog vocht en is daardoor extra stevig.

Koken met tofu

Nou is dat allemaal leuk en aardig, maar hoe bereidt je tofu nou eigenlijk? Want het smaakt toch nergens naar? Nee, dat klopt natuurlijk wel. Tofu heeft een hele neutrale smaak en is op zich zelf niet heel bijzonder. Maar dat is meteen het mooie eraan. Tofu neemt namelijk heel snel de smaken over van de smaakmakers die je gebruikt tijdens het koken. Daarnaast kun je het ook heel veelzijdig bereiden. Je kunt het frituren, bakken, wokken, grillen. De silken tofu kun je daarnaast ook goed gebruiken in bijvoorbeeld romige sauzen of om een pudding mee te maken! Super veelzijdig dus! Kijk eens tussen onze recepten voor wat inspiratie en tips! Enkele bekende gerechten uit de Aziatische keuken die gemaakt worden met tofu zijn bijvoorbeeld Chinese Mapo Tofu, Japanse Miso soep. Probeer het eens en laat je verrassen door de veelzijdigheid van tofu!

Bestellen bij Asian Food Lovers

Bij Asian Food Lovers bestel je je silken tofu gewoon vanuit je luie stoel thuis. Voor 13 uur besteld op een werkdag, is de eerstvolgende dag geleverd!.